Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.
Dry needling is niet hetzelfde als accupunctuur. Er wordt gebruikt gemaakt van een droge (dry) naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Dry needling gebruikt een naald die specifiek gericht is op zogenaamde “triggerpoints” die kort gestimuleerd worden. Een triggerpoint is een verkrampt plekje in de spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Triggerpoints kunnen zich uiten in bewegingsbeperkingen, verminderde kracht, pijn-ontwijkend gedrag, hoofdpijn, aangezichtspijn en/of kramp. Triggerpoints kunnen ontstaan door langdurige overbelasting als gevolg van verkeerd bewegen en een langdurig verkeerde houding, acute letsels, stress en depressie.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en een gericht onderzoek uw klachten nader analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. De behandeling is gericht op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen.
De fysiotherapeut zal vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been. Ook worden de spieren langs de wervelkolom onderzocht en behandeld.

Vergoeding?

Deze methode is onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling en wordt als u aanvullend verzekerd bent vergoed.